Οι 11 κανόνες της ζωής, σύμφωνα με τον Bill Gates
Οι 10 θεμελιώδεις αρχές του Γκάντι


Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο δημιουργός της Microsoft και των νέων τεχνολογιών στο διαδίκτυο, ο Bill Gates, εγκατέλειψε την εταιρεία του για να αφιερωθεί στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα που ίδρυσε. Μια απ' τις προσφιλείς του ενασχολήσεις είναι τα παιδιά του, και τα παιδιά του κόσμου στα οποία προσφέρει χρήματα, γνώσεις κι εμπειρίες ζωής. Προσκαλεσμένος πέρσι (2009), σε ένα αμερικανικό Λύκειο έκανε μια ομιλία στην οποία παρέθεσε 11 κανόνες ζωής. (Μάλλον ανήκουν στον Charles J. Sykes). Πρόκειται για κανόνες ζωής που κανένα σχολείο δεν διδάσκει κι ούτε πρόκειται ποτέ να διδάξει. Τόνισε στους μαθητές ότι η διδασκαλία που γίνεται στο σχολείο είναι τελείως τυπική: είναι διδασκαλία των βιβλίων και δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική ζωή.
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
Οι κανόνες της ζωής